GastBlog Barbara, SheToo: Self- love

Hieronder volgt een prachtige gastblog van Barbara, de oprichtster van She Too. Barbara, die overigens ook ervaringsdeskundig is op het gebied van eetstoornissen, pleit ervoor seksualiteit, intimiteit en liefde voor jezelf bespreekbaar te maken. Juist in geval van een eetstoornis is dit een onderwerp die vaak niet of (veel) te laat aan bod komt.  Lees, laat je inspireren en bezoek ook zeker eens haar website!

Veel (jonge) vrouwen zijn onzeker. Onzeker over hun lichaam, over of ze het wel goed doen en of ze wel goed genoeg zijn. Ze vergelijken zichzelf met die perfect uitziende vrouw uit een film of een ‘influencer’ op socialmedia- accounts. Die vrouw die geen foto van zichzelf post wanneer ze op zondagmorgen met een kater, panda-ogen van de uitgelopen mascara en een oude grijze trui voor de spiegel staat. Nee, ‘Miss perfect’ laat zich alleen aan de wereld zien, als ze er stralend uitziet en al haar imperfecties weg- gefotoshopt zijn.

Dit beeld is geen standaard waar je jezelf mee kunt vergelijken, dit verlies je altijd! En probeer dan nog maar eens happy te zijn met jouw lichaam en ervan te genieten. Jouw lijf, dat er toch echt anders uitziet dan dat van die ‘fitgirl’ op Instagram. Hier ligt een mega grote uitdaging voor vrouwen in deze tijd. Mag zij, die imperfect is, ergens een rolletje vet heeft, grote of juist kleine borsten heeft, haar benen te stevig vindt etc. ook genieten van het vrouw- zijn? Waarschijnlijk lees je dit nu en denk je: ‘Ja, natuurlijk mag dat’, want de buurvrouw, met een buikje, mag dit van jou. Ook jouw beste vriendin, die het niet zo heeft op sporten maar wel van een taartje houdt, mag dit van jou. Maar hoe zit dit bij jezelf? Gelden hier dezelfde regels als voor jouw buurvrouw en jouw beste vriendin? Of mag jij jouw lichaam pas verwennen, liefde pas toelaten en pas genieten van seksualiteit als jij aan jouw veel te hoge standaard kan voldoen?

Perfecte lichaam

Wat is het effect ervan, als dat perfecte lichaam een obsessie wordt? Je niet meer tevreden kunt zijn met wie je bent, je onzeker voelt of je zelfs schaamt voor jezelf? De één laat zich niet zien en wordt steeds strenger naar zichzelf. Gunt zichzelf geen liefde, niet van zichzelf en niet van een ander. Duwt mensen die haar warmte, liefde en intimiteit willen geven weg. En wordt zo steeds eenzamer. Die eenzaamheid, die het verlangen naar het lichaam, maar nog meer naar het leven, van ‘miss. perfect’ nog groter maakt. De ander probeert de bevestiging goed genoeg te zijn, uit haar sociale omgeving te halen. Zij is altijd in de benen en gaat naar ieder feestje. Ze is er altijd bij. Zij probeert haar vrienden continu te pleasen, om zo leuk gevonden te worden. Of zij gaat de kroeg in en verleidt elke man of vrouw die interesse in haar toont. Ze neemt er één mee naar huis. Niet omdat zij dit zelf wil, wat uiteraard helemaal prima zou zijn. Zij gebruikt seksualiteit om bevestiging te voelen mooi en de moeite waard te zijn. Dit compenseert hoe zij zich van binnen voelt.

Wat een toestand , zo’n eetstoornis! Het neemt je helemaal in beslag! Hopelijk kun jij nog fantaseren over dat fijne leven, als je hersteld bent. Durf jij er nog naar te kijken, dat het voor jou ook weer mogelijk gaat zijn om te genieten van jezelf? Van het vrouw- zijn, van liefde, intimiteit en aanraking? Misschien ben je het verlangen hiernaar nu wel kwijt. Omdat je je helemaal niet fijn of zelfs vies voelt, door alle eetbuien die je hebt. Of omdat je eigenlijk niets meer voelt door het ondergewicht dat je hebt. De vraag is alleen; Hoe kom je weer in aanraking met dat verlangen, die motivatie en de kracht om te herstellen?

‘Geef het tijd’

Bij veel problemen wordt er gezegd: ‘geef het tijd’. Ik ben er alleen van overtuigd dat ‘struisvogelen’, afwachten en de tijd voorbij laten gaan niet helpt. Als je die tijd waarde geeft, aan het werk gaat en angsten aangaat, dan geef je de tijd betekenis. En dan kan ook jij, die nu misschien wel heel diep in de ellende zit, weer gaan genieten! Op het gebied van intimiteit, liefde& relaties en seksualiteit zet ik me er met She Too voor in, om alle vrouwen die hier problemen in ervaren te coachen. Ik doe dit online, zodat je deze intieme problemen vanuit jouw vertrouwde huiskamer kunt bespreken. Gewoon door een lekkere kop thee te pakken, op jouw bank te gaan zitten en  FaceTime of Skype op te starten. She Too vindt het belangrijk dat je je veilig voelt. In de gesprekken probeer ik een vriendin voor je te zijn, die luistert, met je meedenkt en samen met jou kijkt hoe jij jouw problemen kunt oplossen. Bijvoorbeeld door samen te onderzoeken wat jij nodig hebt om je weer fijner in jouw lichaam te voelen. En wat je kunt doen om hierin te oefenen. Of wat jij nodig hebt om je open te stellen voor liefde. Waarin je jouw kwetsbaarheid durft te laten zien. Waarin je jezelf in kleine stapjes durft te laten aanraken. En waarin je echt de verbinding durft aan te gaan. Als jij dit nu leest en denkt: ‘dit is misschien wel wat voor mij’, struin dan even lekker rond op mijn website:http://www.shetoo.nl . En wie weet tot snel!

Liefs Barbara,
Oprichtster van She Too.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.