Achter je grootste angst, ligt je mooiste schat begraven

Allemaal prachtige quotes over angst en mogelijkheden, bovenstaande quote is een van mijn favorieten. En hoe cliché ook.. ze zijn allemaal zó waar.

Annemarie van Bellegem, overigens een geweldige anorexia- fighting kinderarts in het AMC, beschreef het tijdens de docu van ‘Emma wil leven’ zo pakkend en tastbaar; de angst die je voelt bij een eetstoornis is vergelijkbaar met het inlopen van een brandend huis. Ze had het niet beter kunnen omschrijven, want dat is inderdaad hoe het voelt. Of misschien zelfs nog wel erger. Er is één specifiek moment, uit de talloze momenten die ik heb gehad in ziekenhuizen en klinieken, dat ik me nog zo goed en levendig kan herinneren.
Ik kreeg een gigantisch bord (ja ook in “gezonde” mensen ogen gigantisch) eten voor mijn neus die ik binnen 20 minuten moest opeten en vervolgens moest ik een uur onder toezicht op een bank zitten, zodat ik niet kon bewegen en of braken. De angst die ik voelde was onbeschrijfelijk groot. Alsof je moet afkicken van een extreem verslavende drug. Ik was compleet in paniek en wist niet wat ik met mezelf aan moest, behalve van een dak springen. Ik was 1000% overtuigd dat ik het niet zou redden.
Er is toen een therapeut geweest, die het volgende tegen me zei, woorden die ik nooit meer zal vergeten en met jullie wil delen:
Hoe groot de angst of paniek ook is, je kunt niet door het plafond heen. Mijn eerste reactie was.. nou, ik wel!
Vervolgens zei ze; de enige manier om het te ervaren is te surfen op je angst. Je zult zien dat die golf waar je opzit hoger en hoger wordt, alleen hoger dan hoog kan niet. Ooit zal die golf ook weer omlaag moeten… Het enige dat je kunt doen is ervaren dat er een einde komt aan paniek en angst. Je leert surfen op de golven.

Ik heb vervolgens horror-uren beleefd en me nog nooit zo “gevangen” gevoeld maar ik heb gevochten als een tijger.. want ik wilde ervaren dat ik kon leren surfen op de golven.

Ik heb daar 3, 4 misschien wel 5 uur gezeten, trillend als een rietje, blind van paniek en angst en heb de ogen uit m’n kop gejankt.. maar ze had gelijk.. ik kon inderdaad niet door dat plafond heen en die angst werd minder.. uren later, dat wel en elke keer daarna duurde de angst iets minder lang… (Ze heeft overigens al die tijd naast me gezeten! Want ik hoefde het niet alleen te doen)

Dus ook voor jou; leer surfen op de golven. Je zult zien wat voor moois er dan kan ontstaan. En nee, het is niet makkelijk. Vechten is zwaar, surfen op je grootste angst is extreem zwaar.. maar zo waard. En je hoeft het niet alleen te doen. Je zult merken dat die angst elke keer iets minder zal worden, tot je een professionele surfer bent.. en dat heeft oefening nodig. Ook een goede surfer leert met vallen en opstaan!

Surf je met me mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.