To the Bone

Ga jij kijken? To the bone -netflix

Morgen (14-7) komt de netflix film To the bone uit, een dramafilm over een 20 jarig meisje die worstelt met anorexia en waarin je haar herstel kunt volgen. Van de mensen die de trailer van deze film hebben gezien komen lovende maar ook zeer kritische geluiden.

Vooral de kijkers die een eetstoornis hebben of hebben gehad geven aan dat deze film een onverantwoord beeld geeft van anorexia, dankzij de combinatie van gedetailleerde weergave van “eetstoornisgedrag”, “thinspiration” (promoten van levensgevaarlijk gedrag op pro ana sites dmv extreem magere modellen) en de lichtzinnige toon waarmee deze film is neergezet.

De producer van de film Marti Nixon, die zelf heeft geworsteld met anorexia en boulimia, reageerde als volgt op de kritiek:
“I know first-hand the struggle, isolation and shame a person feels when they are in the grips of this illness.” Emphasising that it was important to her to be “truthful in a way that wasn’t exploitive”, she said, “My goal with the film was not to glamourise EDs, but to serve as a conversation starter about an issue that is too often clouded by secrecy and misconceptions. I hope that by casting a little light into the darkness of this disease we can achieve greater understanding and guide people to help if they need it.”

Persoonlijk vind ik het super goed dat er meer aandacht komt voor eetstoornissen. Een onwijs groot en vaak onbegrepen en dodelijke ziekte. Hetgeen ik echter zeer jammer vind is dat er een enorme nadruk wordt gelegd op anorexia. Terwijl er een onwijs grote groep mensen is die worstelt met de even verschrikkelijk, vaak onzichtbare ziekte boulimia, nao en/of binge eating. Ook ligt er op de laatste eetstoornissen vaak meer schaamte. Door je alleen te focussen op anorexia, wordt deze schaamte enkel groter. Dat zou deze producer beter dan een ieder moeten weten gezien ze zelf heeft geworsteld met boulimia. Gemiste kans lijkt me.

Ook is na de documentaire van Emma wil leven meer dan duidelijk geworden dat eetstoornissen niet over eten gaan. Eten is enkel de uitingsvorm van (vaak) een heel scala aan functies die eronder liggen. Zoals bijvoorbeeld gezien willen worden/niet gezien willen worden, emoties reguleren, spanning reguleren, grenzen aangeven, controle houden etc..

Shockerend en oprecht zal de film To the bone zeker zijn, vooral voor een ieder die geen eetstoornis heeft. Echter informatief zou het zijn als er zou worden ingegaan op waarom iemand een eetstoornis zo hard nodig heeft en er een realistischer beeld zou worden geschetst van meerdere eetstoornissen. Ik ben super benieuwd naar de film en ga zeker kijken.

Mijn advies zou zijn; bepaal voor jezelf goed of deze film mogelijk als trigger zou kunnen werken voordat je het bekijkt. Kan je je nieuwsgierigheid toch niet bedwingen?; zorg dan in ieder geval dat je het goed voor en/of na kunt bespreken met iemand die je vertrouwd.

Voor professioneel Nederland/Wereld hoop ik dat deze film vooral laat zien dat er heel veel meer nodig is dan enkel “symptoombestrijding”. Eetstoornissen gaan niet over eten, anorexia, boulimia, nao of binge eating. Het zal je verbazen wat de gelijkenissen zijn!

Klik hier voor de trailer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.